Γιατί λέμε «Χτύπα ξύλο» Από που προήλθε η φράση;

Γιατί λέμε «Χτύπα ξύλο» Από που προήλθε η φράση;
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν γίνεται αναφορά σε κάτι κακό, λένε μετά "χτύπα ξύλο" για να αποφύγουν να γίνει πραγματικότητα. Γιατί όμως;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού βγαίνει η φράση «Χτύπα ξύλο»; Υπάρχουν πολλές θεωρίες όμως για καμία δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι…

Στις περισσότερες παγανιστικές κουλτούρες του αρχαίου κόσμου θεωρούσαν ότι τα δένδρα κατοικούνταν από τα πνεύματα της φύσης. Έτσι, κάποιος χτυπούσε τον φλοιό ενός δένδρου με στόχο να επικαλεστεί τη βοήθεια του καλοπροαίρετου πνεύματος που ζει μέσα σε αυτό.

«Απτεσθαι ξύλου», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λόγω της πεποίθησης τους ότι στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες) χτύπαγαν το ξύλο του κορμού των δένδρων για να επικαλεστούν την προστασία τους, καθώς οι νύμφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των ανθρώπων.

Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, οι άνθρωποι πολλές φορές συναντιούνταν στα δάση για να συζητήσουν τα θέματα τους, καλά ή κακά, νόμιμα ή παράνομα. Με το να χτυπάνε ξύλο, κορμούς δέντρων δηλαδή, διώχνανε τα οποιαδήποτε πνεύματα κατοικούσαν μέσα στο ξύλο για να μην τους ακούσουν…

Υπάρχει ωστόσο και μία άλλη θεωρία… Το ξύλο συμβόλιζε τον Σταυρό, πάνω στον οποίο θυσιάστηκε ο Χριστός. Έτσι, το να χτυπά κανείς ξύλο σημαίνει περισσότερο ή λιγότερο ότι επικαλείται την προστασία του Χριστού.

Ωστόσο, δεν μπορούμε για καμία θεωρία να είμαστε σίγουροι, αφού στην πραγματικότητα δεν ξέρει κανείς με σιγουριά από πού προήλθε αυτή η φράση.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.