Τι κρύβουν οι κλήσεις με πρόστιμο «0» Ευρώ - Τι είναι οι «αντικοινωνικές παραβάσεις»

Τι κρύβουν οι κλήσεις με πρόστιμο «0» Ευρώ - Τι είναι οι «αντικοινωνικές παραβάσεις»
Ο νέος ΚΟΚ φέρνει τις «αντικοινωνικές παραβάσεις» με εξοντωτικές ποινές, την αφαίρεση διπλώματος για όλη σου τη ζωή, την κατάργηση της έκπτωσης της έγκαιρης πληρωμής αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αλαλούμ επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις υπηρεσίες της Τροχαίας με τους οδηγούς να ζητούν διευκρινίσεις για τις ποινές, καθώς δεν καταλαβαίνουν τι κρύβεται πίσω από το «μηδέν» στο ποσό που καλούνται να πληρώσουν.

Από την άλλη πλευρά της η Τροχαία δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νέο ΚΟΚ διότι δεν έχει ολοληρωθεί η online επικοινωνία του συστήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα Taxis του υπουργείου Οικονομικών.

Το τελικό ποσό που θα πληρώσουν οι παραβάτες, δεν το γνωρίζει κανείς, αφού η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή των προστίμων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων δεν έχει υπογραφεί ακόμα και επομένως δεν μπορούν να προσδιοριστούν τα πρόστιμα.

Οι «αντικοινωνικές παραβάσεις»

Στον νέο ΚΟΚ υπάρχουν δύο κατηγορίες παραβάσεων: η μία έχει να κάνει με αυτές που είναι πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων και η άλλη με εκείνες που φέρουν τον τίτλο «αντικοινωνικές παραβάσεις», οι οποίες διακρίνονται για τις πολύ αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, που πολλές φορές είναι δυσβάσταχτες για τον οδηγό. Οσοι δηλαδή τις παραβαίνουν θα τιμωρούνται με 60 ημέρες αφαίρεσης του διπλώματός τους, αλλά και δύο μήνες δέσμευσης των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Μάλιστα, αν ο ίδιος οδηγός μέσα σε έξι μήνες πιαστεί να κάνει την ίδια παράβαση, τότε θα του αφαιρείται για πάντα η άδεια οδήγησης και θα καλείται μετά από έξι μήνες να δώσει και πάλι εξετάσεις προκειμένου να του εκδοθεί νέο δίπλωμα. Να σημειωθεί εδώ ότι η παρακολούθηση του 50% των μαθημάτων σε σχολή οδηγών είναι υποχρεωτική. Επί της ουσίας, οι «αντικοινωνικές παραβάσεις» δεν έχουν χρηματικό πρόστιμο, οι κλήσεις δηλαδή είναι μηδενικές, ωστόσο, όπως τονίζουν στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικοί της Τροχαίας, το δύσκολο για έναν οδηγό δεν είναι να πληρώσει το πρόστιμο, αλλά να μπορέσει να αντέξει το διοικητικό πρόστιμο της αφαίρεσης για 60 ημέρες του διπλώματος, της άδειας του οχήματος και των πινακίδων.

Οταν μάλιστα πρόκειται για επαγγελματικό όχημα ή επαγγελματία οδηγό, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, καθώς τίθεται ακόμη και θέμα επιβίωσης. Σύμφωνα με την Τροχαία, οι συγκεκριμένες παραβάσεις έχουν αυτή την κωδική ονομασία (αντικοινωνικές) λόγω της αδιαφορίας των παραβατών οδηγών για τις συνέπειες αυτής της οδηγικής συμπεριφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ενώ επισημαίνεται ότι είναι σωστή η τιμωρία των παραβατών, όχι όμως τα πρόστιμα.

Κλήσεις των 700 ευρώ

Με τον νέο ΚΟΚ οι βασικές παραβάσεις τιμωρούνται εκτός από τα διοικητικά πρόστιμα (αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας οχήματος) και με βαριά χρηματικά. Το ποσό είναι της τάξης των 700 ευρώ χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μείωσης στο μισό στην περίπτωση που το πρόστιμο καταβληθεί μέσα σε δέκα ημέρες όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτές είναι οι λεγόμενες «παραβάσεις πρώτου βαθμού επικινδυνότητας» και αν ο ίδιος οδηγός πιαστεί τρεις φορές μέσα σε πέντε χρόνια να διαπράττει τα ίδια αδικήματα, τότε η συνέπεια είναι να χάσει διά βίου το δίπλωμά του.

Για τις υπόλοιπες κλήσεις τα πρόστιμα έχουν μειωθεί κατά 50%. Δηλαδή στην ουσία οι οδηγοί θα καταβάλλουν τα χρήματα που θα πλήρωναν με τον προηγούμενο ΚΟΚ αν εξοφλούσαν την κλήση μέσα σε δέκα ημέρες. Σε αυτή την κατηγορία είναι για παράδειγμα το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση, ΚΤΕΟ κ.λπ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια και η online σύνδεση

Βασικός πυλώνας του νέου ΚΟΚ είναι η εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στο κομμάτι που έχει να κάνει με το ύψος των προστίμων. Δηλαδή το ποσό που θα καταβάλλει ο κάθε παραβάτης δεν θα είναι το ίδιο αλλά θα πολλαπλασιάζεται ανάλογα με το ατομικό του εισόδημα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος παραβιάσει ερυθρό φωτεινό σηματοδότη θα πληρώσει σίγουρα 700 ευρώ. Αν όμως το ατομικό του εισόδημα κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ, τότε θα καταβάλει ακόμη 700 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το πρόστιμο διπλασιάζεται και στο σύνολο ανέρχεται στα 1.400 ευρώ. Αν το εισόδημα είναι πάνω από 100.000 ευρώ, τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και ανέρχεται στις 2.100 ευρώ.

Μέχρι στιγμής μπορεί να ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, όμως δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς δεν έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Ετσι, παραμένει αδιευκρίνιστο το πρόστιμο που θα καταβάλει κάποιος που έχει εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ και έφαγε κλήση επειδή παραβίασε κόκκινο σηματοδότη μέσα στον Απρίλιο. Θα πληρώσει το πάγιο ποσό των 700 ευρώ ή θα τιμωρηθεί με τις προσαυξήσεις λόγω υψηλού ατομικού εισοδήματος;

Μια απάντηση που δεν μπορούν ακόμη να δώσουν ούτε οι αστυνομικοί της Τροχαίας που διαπιστώνουν την παράβαση, ούτε και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο, αν τελικά υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται. Και αυτό γιατί για να λειτουργήσει ο όλος μηχανισμός χρειάζεται ηλεκτρονικό υπόβαθρο και online σύνδεση μεταξύ της Τροχαίας, του Taxis και του υπουργείου Μεταφορών προκειμένου να διαπιστώνονται τα εισοδήματα των παραβατών. Δηλαδή το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και επεκτείνεται και στις «αντικοινωνικές παραβάσεις».

Εκεί, θα πρέπει αυτομάτως να μπλοκάρουν τις πινακίδες του οχήματος και την άδεια οδήγησης μέσω της βάσης δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε... υποψία online σύνδεσης, κάνει τους αξιωματικούς της Τροχαίας να εκτιμούν ότι η ενημέρωση για τις άδειες και τα διπλώματα που πρέπει να δεσμευθούν θα γίνεται μέσω αλληλογραφίας μεταξύ των υπουργείων, με αποτέλεσμα να... χάνονται στη μετάφραση και τη γραφειοκρατία.

Ακόμη δε και αν φτιαχτεί κάποια στιγμή η σύνδεση, θα είναι τόσο μεγάλος ο όγκος δεδομένων που φοβούνται ότι το σύστημα δεν θα αντέξει και θα τιναχτεί στον αέρα.


Οι «αντικοινωνικές παραβάσεις»

• Απόρριψη αντικειμένων από το όχημα που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση, ατύχημα ή πυρκαγιά
• Χρήση Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)
• Κίνηση βαρέων οχημάτων στην αριστερή λωρίδα ή χρήση αυτής για προσπέραση
• Στάθμευση σε διάβαση ΑΜΕΑ ή σε χώρο αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες
• Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς hands free ή bluetooth
• Οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος σε περίπτωση μοτοσικλέτας και απουσία παιδικών καθισμάτων στην περίπτωση όπου στο όχημα υπάρχουν μωρά και νήπια

Οι παραβάσεις των 700 ευρώ

• Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
• Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
• Αυτοσχέδιοι αγώνες (κόντρες) μεταξύ οχημάτων
• Επικίνδυνη οδήγηση
• Παραβίαση STOP
• Κίνηση με ταχύτητα κάτω του προβλεπόμενου ορίου στην αριστερή λωρίδα των αυτοκινητόδρομων
• Παράνομη προσπέραση και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»
Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.