Τσίπρας από Μυτιλήνη: Κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι σήμερα εδώ, αλλά δεν φυγομάχησα

Τσίπρας από Μυτιλήνη: Κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι σήμερα εδώ, αλλά δεν φυγομάχησα
Επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης για προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και φόβου - Ομιλία σε κομματικό ακροατήριο και υπό στενό αστυνομικό κλοιό - Φανερά ενοχλημένος ο πρωθυπουργός από την αποχή των φορέων από το συνέδριο - Θα κριθούμε σε ενάμιση χρόνο, είπε

Με επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης, που όπως είπε επιχείρησαν να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, δημιουργώντας όπως ισχυρίσθηκε κλίμα έντασης και φόβου, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, στο 14ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης. του Βορείου Αιγαίου. «Δεν φυγομαχήσαμε ποτέ, είμαστε εδώ», είπε. Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό: Οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν τους 3.000 και πλέον κατοίκους της Μυτιλήνης να πλησιάσουν το χώρο στον οποίο μιλούσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας μάλιστα χρήση δακρυγόνων.

Ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στους εκπροσώπους των φορέων του νησιού που δεν πήραν μέρος στη συνέδριο, κατηγηρώντας τους ότι επέλεξαν το δρόμο της φυγής, καθώς «δεν έχουν λύσεις». Σημειώνεται ότι το παρών στην ομιλία του κ.Τσίπρα έδωσαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Μάλιστα, τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τη φιλοξενία τους «κι ας διαφωνούμε σε πολλά».

Φανερά ενοχλημένος από τις κινητοποιήσεις και την αποχή των φορέων της Λέσβου από το συνέδριο, ο κ.Τσίπρας είπε: Οι πολίτες, είπε, θα γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς. Επιχειρήσαμε χθες και σήμερα να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα όπως κάναμε και στις άλλες περιφέρειες. "Όταν όλη η Ευρώπη συζητά να γυρίσει η Ελλάδα σε καθεστώς κανονικότητας, όταν ο πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα σε λίγους μήνες, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλά για άθλο του ελληνικού λαού, τί νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο σε άγονες αντιπαραθέσεις με στόχο τις εντυπώσεις; Αν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, τί να κάνω; Εμένα δεν με αφορά μια σκιαμαχία, με αφορά η μάχη της οικονομίας, της ανεργίας, εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη».

Συνεχίζοντας με το κυβερνητικό αφήγημα και απευθυνόμενος σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν επιχείρησε διαπλοκή με επιχειρηματίες και εκδότες, αλλά ετοιμάζει τη χώρα για την έξοδο από τα μνημόνια και «θωρακίζει τη χώρα από τη διαφθορά, χτίζοντας παράλληλα κοινωνικό κράτος».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει επωμισθεί τεράστιο βάρος σε ο.τι αφορά το προσφυγικό. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους της Λέσβου. Θέλω να σας θυμίσω όμως τί γινόταν πριν από τρία χρόνια, όταν είχαμε 5.000 ανθρώπους την ημέρα. Θα θυμίσω ότι οι βόρειοι γείτονές μας αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα πράγμα που θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο βάρος για τα νησιά. Αυτή την κατάσταση διαχειρισθήκαμε και αυτούς τους κινδύνους αντιμετωπίσαμε. Οφείλω να πω ότι με την ανθρωπιστική στάση των κατοίκων της Λέσβου και των κατοίκων των άλλων νησιών, έσωσαν όχι μόνο την τιμή των Ελλήνων, αλλά την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι έστηναν φράχτες».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση βρήκε τη χώρα μας σε οικονομική κρίση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αρνούνται να αναλάβουν έστω μερίδιο της ευθύνης. Λάθη έγιναν, παραδέχθηκε και χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτό της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Με πλήρη κατανόηση των συνθηκών, αλλά δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής στην πλατεία της Λέσβου. Οταν ακροδεξιοί, ίσως και εκτός νησιού καθοδήγησαν μια δολοφονική επίθεση μίσους. Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν κυνηγημένοι που έφτασαν με βάρκες από το Τσεσμέ, το Αϊβαλί. Τη σημαία τη σήκωσαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να σπιλώσουν αυτή τη σημαία οι απόγονοι του ναζισμού που εκμεταλλεύονται δίκαιη ανησυχία. Δεν είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί, αλλά ούτε θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά», είπε.

Προχωρώντας στα κυβερνητικά μέτρα για τα νησιά, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε την εξαγγελία περί εφαρμογής ρήτρας νησιωτικότητας . Με ιδιαίτερη αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, παραδέχθηκε ότι δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική. Στο σημείο αυτό, επέλεξε να πει ότι τη φορολογική πολιτική δεν την επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά βρήκε δεσμεύσεις και από αυτούς που είπαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015. «Εχοντας βάλει τη χώρα σε μια ρότα αναπτυξιακή θα δούμε αδυναμίες και προβλήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και την ξέρουμε καλά. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι υποκατάστατο. «Ομως όταν είχαμε ανάπτυξη 3% και 4% και κάποιοι οργάνωναν ολυμπιάδες κανείς δεν σκέφτηκε τα νησιά. Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να ξαναδούμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες.

O κ.Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα εξετασθεί η δυνατότητα ώστε το μεταφορικό ισοδύναμο να μη σημαίνει μόνο φθηνότερη μετακίνηση προς και από τα νησιά, αλλά και φθηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο στα ίδια τα νησιά.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε με αναφορές σε μέτρα και νομοθετικές προβλέψεις για τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου έχουν υποβληθεί εννέα προτάσεις, ενώ έντεκα επιχειρήσεις έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης- δεν είπε ωστόσο τί έχουν απογίνει οι αιτήσεις τους. Αναφέρθηκε όμως σε 44 έργα στην περιφέρεια που χρηματοδοτούνται με 44 εκατ. ευρώ (με μέσο κόστος, δηλαδή, ενός εκατομμυρίου ευρώ) και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών., όπως είπε. «Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Ν. και Β. Αιγαίου για να στηριχθούν τα νησιά μας», σημείωσε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, ισχυρίθηκε ότι η προβολή του προσφυγικού είχε στιγμιαία αρνητική επίπτωση, αλλά αυτό έχει πλέον εξαλειφθεί, κάνοντας, μάλιστα πρόβλεψη και για ρεκόρ αφίξεων. «Υπήρξε και αύξηση των τουριστικών ροών, εκτός των προσφυγικών από την Τουρκία. Και φέτος θα είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται στη διαδικασία της διαμόρφωσης τουριστικού μοντέλου.

Tην ομιλία του κ.Τσίπρα - που έγινε σε εξωτερικό χώρο- «κάλυψε» προς στιγμήν ο θόρυβος από ένα αεροπλάνο: «Ελπίζω να είναι τσάρτερ αυτό και να έρχονται τουρίστες», σχολίασε με χαμόγελο.

Ο πρωθυπουργός έκανε ακολούθως γενικές αναφορές στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και σε «δεκάδες δράσεις» που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη πλέον, αλλά παρέμεναν επί χρόνια σε επίπεδο εξαγγελίας.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην κριτική που όπως είπε δέχεται η κυβέρνηση για κρατισμό, όταν μιλα για προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Αυτή τη μάχη για την αξιοπρέπεια στην πρόσβαση στην υγεία τη δίνουμε ακόμη. Είναι και μια μάχη με τη διαφθορά και τα συμφέροντα», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει δρόμος μπροστά μας που συνοδεύεται με το οριστικό τέλος στη διαφθορά και για την κάθαρση. Στο Β.Αιγαίο βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προμήθειας εξοπλισμού για τα νοσοκομεία των νησιών ύψους 13 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται και 96 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Θα κριθούμε στις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Σημειώνεται ότι ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με καθυστέρηση άνω της μιας ώρας, ενώ παρέμεινε στο βήμα επί περίπου 80 λεπτά. «Θα κριθούμε από σας σε ενάμισι χρόνο για τα πόσα από αυτά που εξαγγείλαμε θα τα έχουμε υλοποιήσει, τον Οκτώβριο του 2019». Παράλληλα, εξήγγειλε την οργάνωση νέου αναπτυξιακού συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»
Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.