Με διπλό σενάριο για τις συντάξεις το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019

Την αποφυγή αιφνιδιασμών στο ζήτημα των συντάξεων επέλεξε η κυβέρνηση και προς το σκοπό αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 που θα παρουσιαστεί σήμερα θα προβλέπει δύο σενάρια για την τύχη της προσωπικής διαφοράς. 

Το πρώτο σενάριο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων και την μη εφαρμογή των αντιμέτρων.

Έχοντας δει πόσο νευρικά λειτούργησαν οι αγορές στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 που παρουσίασε η Ιταλία και το οποίο προβλέπει αυξημένες δαπάνες για το επόμενο έτος, η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να παρουσιάσει ως τετελεσμένη την απόφαση μη περικοπής των συντάξεων, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μονομερή ενέργεια από μερίδα των ευρωπαίων εταίρων.

Δεδομένου ότι σε 15 μέρες από σήμερα η Ελλάδα θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν, αποφασίσθηκε σε αυτό να ενσωματωθούν και τα δύο σενάρια για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019, ήτοι το τι θα συμβεί εάν περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα και το τι θα γίνει εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις και δεν εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Έτσι ουσιαστικά η κυβέρνηση παραμένει συνεπής απέναντι στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και την συζήτηση για την μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του ΑΕΠ το 2019 παύει να ισχύει και πλέον ο στόχος αναπροσαρμόζεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Εάν περικοπούν οι συντάξεις η δημοσιονομική πρόβλεψη ξεπερνά το στόχο του Μεσοπρόθεσμου και πλέον ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 τοποθετείται κοντά στο 4,5% του ΑΕΠ.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.