Παυλόπουλος: Kίνδυνος για τη Δημοκρατία η επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού»

Παυλόπουλος: Kίνδυνος για τη Δημοκρατία η επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού»
Την ανάγκη να αποτρέψουμε την επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», η οποία συνιστά μέγιστο κίνδυνο για την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τη λειτουργία της υπέρ της δημοκρατικής Αρχής και της υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, υπογράμμισε σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση εορτασμού των 80 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο πλαίσιο της οποίας, του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Ιδρύματος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ίδρυμα έχει τις απαιτούμενες δυνατότητες να επεξεργασθεί εκείνες τις μεθόδους και πρακτικές, με τις οποίες η οικονομία, εν γένει, μπορεί να επιτελέσει την εκ φύσεως αποστολή της, λειτουργώντας στην υπηρεσία του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η παθογένεια της επικυριαρχίας του «οικονομικού» επί του «θεσμικού» έγκειται στο oτι ο κανόνας δικαίου, ως μέσο κανονιστικής ρύθμισης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και θεμέλιο της έννομης τάξης αλλά και αυτού τούτου του κράτους δικαίου, αλλοιώνεται ουσιωδώς, ιδίως ως προς την κανονιστική και κυρωτική του λειτουργία, υποχωρώντας δραματικά μπροστά στις «απαιτήσεις» των οικονομικών κανόνων λειτουργίας της οικονομίας, σε εθνικό αλλά και υπερεθνικό επίπεδο.

Τούτο οφείλεται, όπως ανέφερε, στο ότι η λεγόμενη «απορρύθμιση» -ιδίως σε ακραίες μορφές της, που εκπορεύονται από ακραίες εκφάνσεις νεοφιλελευθερισμού που «ευαγγελίζονται» τη δυνατότητα «αυτορρύθμισης» της οικονομίας και την πλήρη ελευθερία δράσης των «αγορών»- περιθωριοποιεί τον κανόνα δικαίου κρατικής προέλευσης, ως μέσο ρύθμισης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, συνακόλουθα δε και τις κυρωτικές συνέπειες του ως άνω κανόνα δικαίου.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι επιπτώσεις της «απορρύθμισης» θίγουν ευθέως τα ίδια τα θεμέλια όχι μόνο της έννομης τάξης αλλά και ίδιου του κράτους δικαίου, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες ως προς την θεσμική και πολιτική θωράκιση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Επανέλαβε, την ανάγκη να προστατεύσουμε το κοινωνικό κράτος δικαίου ιδίως στην Ευρώπη, όσες εξελίξεις και να προκύψουν στο οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, οι οποίες θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τη συνέχιση της λειτουργίας του.

«Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται στη σημερινή Ευρώπη μας διδάσκουν ότι πρέπει να είμαστε πάντοτε σ΄ εγρήγορση. Πρέπει να εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα υπολείμματα και θυμίζουν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πρέπει να υπερασπισθούμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Γιατί μέσα από την διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης θα καταπολεμηθούν και θα εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στην δυστυχία των ανθρώπων» επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για την επέτειο των 80 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και την βεβαιότητά του ότι η πορεία του στο μέλλον, θ΄ αποδείξει τις αστείρευτες δυνάμεις των Ελλήνων επιστημόνων και την διαχρονική ακτινοβολία της Παιδείας μας, ιδίως στα πεδία της Επιστήμης και της Έρευνας, τα οποία το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπηρετεί με υποδειγματική συνέπεια και αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.