Καταργείται το παράβολο (50 ευρώ) με τον Νέο Ποινικό Κώδικα για τις μηνύσεις

Καταργείται το παράβολο (50 ευρώ) με τον Νέο Ποινικό Κώδικα για τις μηνύσεις
Στην κατάργηση του παραβόλου των 50 ευρώ που καλούνταν να καταβάλλουν οι πολίτες για να υποβάλλουν μήνυση για συγκεκριμένα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα προχωρεί η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με το Νέο Σχέδιο Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με αυτόν τον τρόπο λύνεται κι ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την μετατροπή ορισμένων (μέχρι σήμερα) αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων σε κατ΄έγκληση (δηλαδή να διώκονται μόνο μετά από μήνυση), καθώς ασκήθηκε κριτική, πως ουσιαστικά οι πολίτες για να καταγγείλουν την κλοπή μια τσάντας θα έπρεπε να πληρώσουν και παράβολο 50 ευρώ.

Έτσι, με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καταργείται το παράβολο της εγκλήσεως που ισχύει σήμερα και άρα ο παθών δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα. Η γενική θεώρηση στον νέο κώδικα είναι ότι τα περισσότερα περιουσιακά εγκλήματα διώκονται κατ’ έγκληση όταν στρέφονται εναντίον ιδιωτών (φυσικών ή νομικών προσώπων) και αυτεπαγγέλτως όταν στρέφονται εναντίον του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή θα επιλύσει ένα πρακτικό θέμα που έχει τεθεί π.χ. στην κλοπή στις (μη συνήθεις) περιπτώσεις, όπου ο παθών είναι απών και δεν ανευρίσκεται ώστε να υποβάλει με απλή προφορική δήλωση έγκληση.

Τα αδικήματα αυτά είναι:

- Άρθρο 358: Παραβίαση διατροφής

- Άρθρο 372: Κλοπή

- Άρθρο 375: Υπεξαίρεση

- Άρθρο 378: Φθορά ξένης ιδιοκτησίας

- Άρθρο 390: Απιστία

- Άρθρο 404: Τοκογλυφία

Στα αδικήματα που είναι κατ’ έγκληση σήμερα ανήκουν εγκλήματα όπως προσβολή μνήμης νεκρού, κλοπή, απάτη, εγκατάλειψη εγκύου, εξύβριση, σωματική βλάβη, αυτοδικία, κλπ.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»
Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.